Over ons

De Protestantse Gemeenten Amsterdam Watergraafsmeer (De Bron) is een levendige Amsterdamse kerkgemeenschap, die samen komt in het monumentale kerkgebouw De Bron, ook wel bekend als De Emmakerk, gelegen op het kruispunt van de Middenweg en de Hugo De Vrieslaan in de Watergraafsmeer. 

Naast de zondagse samenkomsten, organiseert De Bron allerlei activiteiten waar mensen van binnen en buiten de kerk elkaar ontmoeten. In alles wat we doen (zie hieronder voor de activiteiten die we organiseren, en de pagina ‘agenda’ voor de data van de activiteiten), streven we ernaar om een onderlinge band te creëren, waarbij openheid en vertrouwen belangrijke waarden zijn.

Lees meer....

Diversiteit en onderlinge betrokkenheid zien we als de kracht van de christelijke gemeenschap.

Het is onze droom dat De Bron een centrale plek inneemt in de wijk, waarbij er altijd wat te doen is in de kerk en de kerk iedereen uit de wijk iets te bieden heeft. Zo wordt ons kerkgebouw een huis van God én mensen. Deze droom komt natuurlijk niet zomaar tot stand. Het vraagt gebed, maar ook een stap naar voren. Deze stap naar voren hebben we als kerkgemeente in de afgelopen jaren gezet, door letterlijk de deuren van de kerk geregeld te openen, nieuwe activiteiten te organiseren, een predikant-voor-de-buurt te benoemen, en te participeren in de sociale netwerken in de buurt. Onze droom verwoord in een missie- en visie document, dat hier gedownload kan worden.

Getuigen over God

Bij de Bron geloven we dat God elke dag nog ingrijpt in de levens van mensen. Drie van onze leden, Karin, Lars en Luit, vertellen hierover.

Predikanten

Aan onze gemeenschap zijn twee predikanten verbonden, die allebei een eigen invulling geven aan de ambities van De Bron om kerk te zijn in deze tijd en deze buurt. Zij stellen zich hieronder graag aan u voor.

Ds. Gerbrand Molenaar

Mijn naam is Gerbrand Molenaar en sinds de zomer van 2020 ben ik als dominee verbonden aan De Bron. Ik ben 45 jaar en getrouwd met Christien Dekker. Samen hebben we drie kinderen, die hun jeugd voortzetten in de stad en niet langer op het platteland, waar we hiervoor woonden. Wat een wereld van verschil is dat!

Waarom dominee in de stad? Hiervoor werkte ik in Friesland en in de Betuwe. Daar is meer rust en stabiliteit, sociale en maatschappelijke ontwikkelingen verlopen minder fel. Toch ben ik heel blij om deze periode in de stad te beleven. De dynamiek en de veelkleurigheid van Amsterdam stempelen het kerk zijn en bepalen de vragen rondom geloof en gemeenschap.

Lees meer....

Belangrijk is voor mij: hoe vind je te midden van alle verschillen tussen mensen dat wat ons verbindt? Waar raken we elkaar? Ik geloof dat de kerk en het Evangelie hier een belangrijke rol in kunnen spelen, omdat ze ons aanspreken op de essentie van het leven, op wat het betekent om mens te zijn, op onze diepste drijfveren en verlangens.

De toekomst van de kerk in haar huidige vorm voelt onzeker. Het instituut spreekt niet tot de verbeelding en de vorm loopt niet in de pas met de cultuur. Een belangrijke drijfveer in mijn werk is de zoektocht om hier een weg in te vinden. Ik beleef die zoektocht vaak als een weg van niet-weten, wachten, overgave.

Ds. René Visser

In september 2020 ben ik begonnen als buurtdominee bij kerk de Bron. Ik heb de mooie opdracht om Kerk de Bron en de buurt te verbinden. Dat doen we door activiteiten in de buurt te organiseren zoals de moestuintjes en de Open kerk, en door het aanbieden van avonden om het geloof te ontdekken. Daarnaast ben ik ook regelmatig in de Watergraafsmeer te vinden voor ontmoeting en gesprek met mensen in de wijk. We organiseren als kerk allerlei activiteiten waar je bij kunt aansluiten.

Activiteiten in De Bron

Kerkdiensten

Iedere zondagmorgen om 10.00u is er een kerkdienst in het kerkgebouw van De Bron. Jong en oud komen samen om te bidden, te zingen en te luisteren naar woorden uit de Bijbel. De kerkdiensten zijn ook een ontmoetingsplek waar allerlei mensen elkaar ontmoeten rond de woorden uit de Bijbel. Soms worden er speciale diensten georganiseerd, bijvoorbeeld door de tieners en twintigers uit de gemeente.

Kinderen

In de Bron worden kinderen zoveel mogelijk bij de kerk betrokken. Ze hebben een vast onderdeel in de kerkdienst, helpen met collecteren of maken muziek. Tijdens de kerkdienst is er een crèche voor de allerkleinsten. Voor oudere kinderen van groep 3-8 is er een kindernevendienst en ook voor tieners is er een speciale groep. Aan tieners wordt catechisatie gegeven en er worden geregeld leuke activiteiten georganiseerd op zaterdagavond.

Open kerk & Give & Get -kast

Iedere maandagavond is de kerk van 19.30-21.00u geopend. Er is koffie en thee en je kan gezellig aanschuiven voor een praatje. De kerkzaal is open om te bekijken en om een kaarsje aan te steken. We hebben ook de Give & Get voorraadkast. Dit is een kast met houdbare producten waar je iets (houdbare producten) kan brengen als je het over hebt en producten kan ophalen als je iets nodig hebt.

Geloofscursussen

Ben jij benieuwd naar het christelijk geloof? Misschien groeide je ermee op en zou je er weer ‘iets’ mee willen doen. Of wil je gewoon meer weten van wat mensen erin aanspreekt. Doe mee met een van de geloofscursussen die worden aangeboden. In een aantal avonden ga je aan de slag met de kernthema’s van het christelijk geloof. Open voor iedereen, of je er iets van gelooft of helemaal niet. Deze geloofscursussen worden gegeven door buurtdominee René Visser.

Jonge bronners

Iedere eerste zondag van de maand komen de twintigers en dertigers uit de Bron bij elkaar om elkaar te ontmoeten, samen te eten, en samen een thema te bespreken.

Brood en Viskring

Elke tweede zaterdag van de maand steken we de handen uit de mouwen! Samen gaan we aan de slag om zwerfvuil op te ruimen, het plein te onderhouden of in de kerk kleine klusjes te doen. We starten om 09.15 met ontbijt en gaan dan vanaf 10.00u aan de slag. Tussendoor drinken we altijd koffie en is er ruimte voor ontmoeting.

Waarom heet het de Brood en Viskring? Dat komt van het bijzondere verhaal waarin Jezus vijf broden en twee vissen op wonderbaarlijke wijze wist te vermenigvuldigen. De Brood en Viskring gelooft hier enorm in: als we met een aantal mensen bijeenkomen, zullen we vruchten van het werk wonderbaarlijk vermenigvuldigd worden!

Moestuin

Sinds 2021 hebben we bij de kerk 10 moestuinbakken staan. Hierin proberen we met elkaar lekker te tuinieren in een stad waarin weinig ruimte is voor groen. Je hoeft hier geen enkele ervaring voor te hebben. De groene vingers kweek je namelijk gewoon mee! De bakken zijn 2 vierkante meter groot. Elke tweede zaterdag van de maand gaan we tijden de Brood en Viskring aan de slag met de Moestuingroepen.

Missie & Visie

Via onderstaande knop kunt u het document “Missie en Visie – Kerk de Bron” lezen en downloaden.

Adres

Hugo de Vrieslaan 2
1097 ED  Amsterdam

E-mail

info@kerkdebron.org